Video’s

Kopen we meer drugs dankzij het internet? #darkweb – Charlotte Colman

Drugs kopen kan je op straat, bij een dealer, via vrienden. Óf, anno 2021, via de donkere krochten van het internet: het dark web. Hoe moeilijk is het om drugs te bestellen vanuit je luie zetel? Hoe werkt dat? Wie zijn de kopers? Wat weet de politie hierover? En zorgt dit er niet voor dat er plots véél meer drugs wordt verkocht? Charlotte Colman doet hier met de Universiteit Gent onderzoek naar en wijdt je in in de online drugmarktplaatsen. Is het gemakkelijker om drugs te kopen via het internet? Wat zegt de wetenschap? (Gepubliceerd door Universiteit Vlaanderen)

Zegt de Conventie van Genève dat alle vluchtelingen naar hier moeten komen? – Ellen Desmet

Gaat het in de politiek of de media over vluchtelingen, dan wordt al snel “de Conventie van Genève” er bij gesleurd. Maar, is dat wel altijd correct? Wat staat er nu eigenlijk écht in die Conventie? Of… wat staat er niet in? En waarom lijkt er altijd zoveel discussie over te zijn? In deze video gaat Ellen Desmet dieper in op dit verdrag dat in 1951 werd afgesloten. Wat natuurlijk belangrijk is, is dat de wereld niet heeft stil gestaan sinds 1951. De Conventie van Genève is het enige wereldwijde verdrag dat werd afgesloten voor vluchtelingen. Maar… er zijn nog wetten en overeenkomsten. Europa heeft bijvoorbeeld nog extra wetten. En ook in andere delen van de wereld, bijvoorbeeld in Afrika, zijn er bijkomende verplichtingen naast de Conventie van Genève. (Gepubliceerd door Universiteit Vlaanderen)

Gepubliceerd door Universiteit Vlaanderen
Sociale en Menswetenschappen (SSH) en hun invloed op het beleid tijdens de Covid-19-crisis

Het huidige interactieve paneldebat neemt de COVID-19-crisis als uitgangspunt voor een hoognodige discussie over de rol van wetenschap in de samenleving en specifiek over de relevantie en impact van de sociale en menswetenschappen (SSH) op de beleidsvorming. SSH-onderzoekers uit verschillende disciplines, met ervaring in het werken met beleidsmakers, zullen de balans opmaken van de huidige situatie en nadenken over de toekomst van de rol van de sociale en menswetenschappen. (Gemaakt door Interdisciplinary consortia aimed at realising societal impact)

%d